ΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΙΓΕΣ: «Ο τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να στεγάσει και να εκθέσει αρχαιότητες που προέρχονται από όλον το Νομό Ημαθίας και από το 2009 λειτουργεί ανακαινισμένο. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, με την πλειοψηφία των εκθεμάτων να προέρχονται από την περίοδο της ακμής του Μακεδονικού Βασιλείου
 
Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας που ήταν προσαρμοσμένη στη βόρεια πύλη των αρχαίων τειχών της Βέροιας ώστε να αποτρέπει τους εχθρούς της πόλης. Στην αίθουσα υποδοχής ξεχωρίζει η εντυπωσιακή μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου που έχει τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα για την ιστορία και τα κυριότερα μνημεία της Βέροιας. 
 
ΤΣτον κύριο χώρο του μουσείου (ισόγειο) υπάρχουν αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τάφους των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων όπως κοσμήματα, πήλινα ειδώλια, οπλισμός καθώς και πήλινα και μεταλλικά αγγεία. Επιπλέον, σε δύο αίθουσες του ισογείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, με το διάσημο «Γυμνασιαρχικό Νόμο», μαρμάρινη στήλη του 2ου π.Χ. αιώνα, που περιγράφει τους κανόνες λειτουργίας του αρχαίου Γυμνασίου της πόλης να κυριαρχεί ανάμεσά τους. Ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών από κάθε γωνιά της Ημαθίας εκτίθενται στον όροφο-πατάρι του μουσείου με τις θεματικές ενότητες να έχουν τοπογραφικό και χρονολογικό χαρακτήρα.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ανοίξεως
Τηλέφωνο: 2331 024972
Ώρες: 8:00π.μ.–8:00μ.μ.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο του 1911, γνωστό ως Μύλος του Μάρκου, το οποίο βρίσκεται στα όρια της παραδοσιακής συνοικίας Κυριώτισσας δίπλα ακριβώς από το αρχαίο τείχος της πόλης.
 
 
Τα εκθέματα φιλοξενούνται σε τρεις ορόφους, συνολικού εμβαδού 720 τ.μ., με κάθε όροφο να αποτελεί μια ξεχωριστή θεματική ενότητα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Εντυπωσιακές φορητές εικόνες, τοιχογραφίες από ναούς και κτήρια της περιοχής, ψηφιδωτά δάπεδα, αρχιτεκτονικά γλυπτά, μαρμάρινες επιγραφές, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίες αλλά και νομίσματα, χειρόγραφα και ταφικά ευρήματα συνθέτουν τη σπάνια συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αντιπροσωπεύει με το καλύτερο τρόπο την ένδοξη ιστορία της πόλης και αποδεικνύει ότι η Βέροια υπήρξε μια περιφερειακή Μητρόπολη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Μακεδονίας.
Διεύθυνση: Θωμαΐδη 26
Τηλέφωνο: 23310 25847

Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων, την «παραλία» της Βέροιας και στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο, δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη προς την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης, φιλοξενώντας εκθέματα από την πλούσια ιστορική συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης όπως Βυζαντινές εικόνες, κειμήλια και άμφια. Σήμερα, λειτουργεί ως Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στεγάζει την εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και εξοπλισμών του κ. Κανέλλου Ντόντου. 
Η συλλογή του μουσείου εκτίθεται σε δυο ορόφους. Στον πρώτο όροφο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τη δράση των εθνικών αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό μέσω κειμένων, φωτογραφιών αλλά και προσωπικών αντικειμένων των ίδιων των αγωνιστών όπως ξίφη, μετάλλια και διπλώματα. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής όπου εκτίθενται εντυπωσιακά εκθέματα όπως σπάνιες στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμοί.
Ώρες λειτουργίας: 09:00-13:00
Για Σαββατοκύριακα ή ομαδικές επισκέψεις κατόπιν επικοινωνίας
Υπεύθυνος Μουσείου: Κανέλος Ντόντος 6942578628-2331060630

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

Στο διατηρητέο οίκημα που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ωρολογίου εκτίθενται δείγματα ανεκτίμητης αξίας από την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά των Βλάχων. Στο μουσείο λειτουργούν ποικίλα τμήματα ενδυμασίας, χορού, τραγουδιού, συλλογής λαογραφικού υλικού, καταγραφής ιστορικού υλικού, παλιάς φωτογραφίας. Παράλληλα λειτουργεί επιστημονική επιτροπή και βιβλιοθήκη πλούσια σε βιβλιογραφία σχετική με τους Βλάχους.
http://www.vlahoi.gr/
Διεύθυνση: Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1
Τηλέφωνο: 23310 64315

Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

Στα εκθέματα του Μουσείου Εκπαίδευσης περιλαμβάνονται: πλουσιότατη συλλογή αναγνωστικών κατανεμημένη χρονολογικά, από το 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990, εκτεταμένη συλλογή σχολικών βιβλίων, φωτογραφιών σχολικής ζωής, επαγγελματικών εργαλείων ράφτη, υποδηματοποιού, κουρέα, ξυλογλύπτη, καφετζή και ξυλουργού, συλλογές φυτολογίων, εντόμων, οστράκων, ορυκτών, βαλσαμωμένων πουλιών, γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών, εποπτικών μέσων, όπως μηχανές προβολής ταινιών, στοιχεία πειραματικής φυσικής και χημείας, κονσόλα με τυπογραφικά στοιχεία, γραφομηχανές και η πρώτη γενιά ηλεκτρικών υπολογιστών.
 
 
Μεταξύ των εκθεμάτων που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες είναι τα είδη γραφικής, όπως πένες και κονδυλοφόροι, αλλά και οι παλιές πινακίδες και τα τετράδια, οι μαθητικές ποδιές, οι παλιού τύπου σχολικές σημαίες, οι μαθητικές σάκες, μουσικά όργανα, η υδρόγειος, και τα είδη χειροτεχνίας – ξυλογλυπτικής, καθώς και οι παλιού τύπου έδρες διδασκαλίας. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία για τους μικρούς επισκέπτες έχει η αίθουσα διδασκαλίας η οποία αναπαριστά μια σχολική αίθουσα του παρελθόντος. Σε αυτήν εκτίθενται ξύλινα θρανία (διθέσια, τριθέσια, τετραθέσια), μαυροπίνακας, σχολικά όργανα, όπως πινακάκια, μαθητικές τσάντες, κασετίνες, εποπτικά μέσα εποχής, όπως βαλσαμωμένα πτηνά, αλλά και μουσικά όργανα. Το σκηνικό συμπληρώνουν μαθητές και μαθήτριες ντυμένες με την παραδοσιακή σχολική ποδιά και η δασκάλα.

Scroll to Top