ΒΕΡΓΙΝΑ

ΑΙΓΕΣ: «Ο τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Οι Αιγές είναι η πρώτη πόλη των Μακεδόνων και ο πυρήνας του αρχαίου Βασιλείου τους. Είναι ο τόπος όπου βασίλεψε για τρεις και πλέον αιώνες η οικογένεια του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μυθική, θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική κοιτίδα από την οποία ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη.

Εδώ στις Αιγές, στη θέση της σημερινής Βεργίνας του Δήμου Βέροιας, ο Βασιλιάς των Μακεδόνων, κυρίαρχος των Βαλκανίων και εκλεγμένος ηγεμόνας όλων των Ελλήνων ο Φίλιππος Β ‘, το 336 π.Χ. γιόρτασε τη μεγαλύτερη γιορτή της βασιλείας του, λίγο πριν το άδοξο τέλος του από το μαχαίρι του δολοφόνου, γεγονός που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο και την ιστορία, φέρνοντας τον Μ. Αλέξανδρο στην ηγεσία του Μακεδονικού Βασιλείου. Ο Αλέξανδρος εδώ ανακηρύχτηκε βασιλιάς και από εδώ αποφάσισε να ξεκινήσει την Άνοιξη του 334 π.Χ. τη μεγάλη του εκστρατεία.

Η ιστορία του κόσμου άλλαξε, αλλά οι Αιγές πέρασαν στο περιθώριο. Ακολουθώντας τη μοίρα του βασιλείου καταστράφηκαν μετά την ήττα του 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ξέπεσαν και ξεχάστηκαν. Ώσπου, το 1977 η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου χάρισε στον τόπο ξανά το όνομα του και η ιστορία της Μακεδονίας άρχισε να ξαναγράφεται…
www.aigai.gr

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών στη Βεργίνα

Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα, κατασκευάστηκε το 1993, με σκοπό να συντηρήσει, να διασώσει και να αναδείξει τους πολύτιμους θησαυρούς που ανακάλυψε το 1977 η ανασκαφική ομάδα του διακεκριμένου αρχαιολόγου Ανδρόνικου. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υπόγεια κατασκευή που εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, όπου από το 1997 εκτίθενται τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.

Οι θησαυροί των βασιλικών τάφων που εκτίθενται δίπλα στους τάφους που τους περιείχαν, δίνουν μια αίσθηση της λαμπρότητας της πόλης των Αιγών στα χρόνια της μεγάλης ακμής. Οι μοναδικές τοιχογραφίες, όπως εκείνη της ολοζώντανης αναπαράστασης της Αρπαγής της Περσεφόνης, φανερώνουν τα επιτεύγματα της ζωγραφικής και της τέχνης στα χρόνια του ένδοξου Μακεδονικού Βασιλείου. Στα αγγεία, στα όπλα και στα κοσμήματα η λιτότητα και η καθαρότητα της φόρμας σμίγει με τη χαρά της λεπτομέρειας, δημιουργώντας ένα σύνολο απαράμιλλης κομψότητας και αρμονίας, όπου όλα υποτάσσονται στη γοητεία του μέτρου.
 www.aigai.gr

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Ένα πολύμορφο, πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο Μουσείο, εμβαδού 146.000 τετραγωνικών μέτρων, που με αίθουσες-ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο, ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, δηλαδή το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο.
www.aigai.gr 

Scroll to Top